ReformIS

[ Contents | Post ]

BN Cuba Rasuah Pengundi

From:
Date: 28 Nov 1999
Time: 07:19:44

Comments

BN Cuba Rasuah Pengundi

Baru-baru ini kedua-dua petugas BN dan BA datang ke pasar malam Taman Jati, Jelapang, Ipoh (dekat Manjoi). BA datang lebih awal. Dalam jam 8.00 malam masa orang tengah ramai. Maka berebut-rebutlah orang yang ingin mendapatkan risalah-risalah mereka. Seorang pekedai yang sangat ghairah terambil risalah bahasa India. Dia amat kecewa."Mana aku tahu baca bahasa India" Katanya. Lucu sungguh.

Dia pun kelam kabut mencari petugas BA untuk dapatkan yang dalam bahasa Melayu. Sebab dia nak baca. Berbeza dengan BN. Mereka datang dah lewat malam. Orang tak ramai lagi. Geraipun dah nak tutup. Mereka kelihatan malu-malu (pucatpun ada) menghulurkan risalah. Orang ambil juga, sebab kesian. Lepas tu mereka koyak dan buang. Tak baca pun.

Di Taman Meru pula (dekat Taman Jati), (tempat elit Melayu Ipoh) bila nampak ada bendera BA yang terjatuh, orang betulkan. Tapi bila bendera BN jatuh, orang pijak-pijak lagi (Ini dilaporkan oleh seorang kanak-kanak berusia 11 tahun yang nampak kejadian itu) Begitu benci orang Jelapang dan Manjoi dengan BN.

Di Lenggong dengar khabar, ada yang dapat RM100 untuk undi BN. Orang kampung nak dirasuah. Seorang pegawai kerajaan yang dapat berita ini dari kakaknya telah memberitahu kakak beliau: "Dengan RM100 tu dapat ke hidup 5 tahun?"

Nampaknya BN semakin desperate. Kesian Nazri! (calon BN Manjoi). Kenapa bersekongkol dengan si zalim? Kan sekarang dapat malu aje? Saudara orang baik buat apa kawan dengan orang jahat? Bertaubatlah, dan cepat menyeberang jambatan sebelum terlambat!!

Pemilih Prihatin

Last changed: November 28, 1999