ReformIS

[ Contents | Post ]

Sekilas Fakta Bibit-Bibit Kemenangan BA di Parlimen Kapar .

From:
Date: 22 Nov 1999
Time: 20:31:46

Comments

Sekilas Fakta Bibit-Bibit Kemenangan BA di Parlimen Kapar .

8.30 pagi - penyokong-penyokong BA tiba di tempat perhimpunan berdekatan dengan dewan tempat penamaan calon di salah sebuah laluan ke kawasan pedalaman. Majlis dimulakan dengan penerangan dan doa. Kehadiran ketika ini dianggarkan 2500 orang.

8.45 pagi - Penyokong-penyokong disusun dalam barisan dan bendera-bendera parti KITA, poster dan banner diedarkan oleh petugas. Penyusunan ini adalah penting bagi tujuan keselamtan (pengelak dan mengesan provokasi liar)

9.00 pagi - Berbaris sebelum berarak. Sambil menunggu ketibaan calon-calon BA, rakyat dipanaskan dengan laungan keramat TAKBIR dan REFORMASI yang dipimpin oleh HANYA petugas-petugas (juga bagi tujuan keselamatan)...ketika ini ada percubaan oleh SB2 untuk bertindak tetapi gagal...keadaan kekal tenang, riang dan bersemangat seperti ini hinggalah ke akhir perhimpunan...SYABAS diucapkan kpd briged-briged AMAL parti PAS dan keADILan.

9.15 pagi - Berarak ke dewan Ghazali, Jln kapar. Polis terpaksa memberhentikan trafik bagi memberi laluan kpd rakyat menyeberang, ini shj mengambil masa yg agak lama krn bilangan penyokong BA sudah bertambah.

Perakan diiringi paluan kompang oleh pemuda-pemuda BA dan selawat beramai-ramai. Ternyata nasyid-nasyid dan slogan-slogan yang dilaungkan penyokong BA membuatkan penyokong Parti Barang Naik (BN) kelihatan mengkagumi kami.

9.30 - 12.15 - Penamaan calon. Ketika ini juga ..laungan keramat berterusan menyeru emenangan. Tampak kasihan dan sungguh lesu bagi penyokong-penyokong BN di seberang sana akibat ramai yang berangkat pulang tak tertahan mendengar takbir yang bergema ...yang tinggal hanya Gerak Gempur dan sedikit penyokong...Manakala kami bertahan hingga ke akhir detik calon keluar untuk bersama rakyat yang komited ini. Dianggarkan perhimpunan BA tika ini mencecah 4000 erbanding BN 1500-2000.

Apakah tandanya ini?...MESEJ sudah Jelas ...rakyat sudah celik...Kemenangan BA di Parlimen kapar pimpinan DR, Dzulkefly Ahmad (PAS)diikuti bakal DUN Sementa sdr Hamidzon (keDILan, Dr. Ahmad Supian (PAS) dan Ust Nur Najhan (PAS) ..menjanjikan perubahan di sini seterusnya kemenangan BA di Selangor amnya.

Tindakannya sekarang....TERUS MERAYU DAN BERKEMPEN...Rakyat punya Hak untuk mendengar amanat PARTI KITA...TAHUN ini kita Kaleh(UBAH)!!!

ALlahu AKbar

Last changed: November 22, 1999