ReformIS

[ Contents | Post ]

Akhbar NST Diperangkap

From:
Date: 18 Nov 1999
Time: 22:42:18

Comments

Akhbar NST Diperangkap

Pada Ahad yang lalu dengan begitu bongkak akhbar Sunday Times telah menyiarkan berita tentang Prof. Jomo yang tidak dapat mengundi. Laporan berita ini cuba memperlekehkan kewibawaan Prof. Jomo yang diperkatakan gagal menghormati demokrasi.

Sunday Times telah menggunakan beberapa komen untuk memperkuatkan hujah mereka. Salah seorang tukang lawak yang memberi komen ialah seorang pelajar bernama Steven Doss. Dengan begitu cepat pelawak-pelawak ini telah memberi komen. Berita ini telah dilaporkan oleh agensi berita luar negara.

Tanpa disedari oleh NSTP, pembocoran berita Prof Jomo tidak mengundi ini telah dibocorkan oleh NEWSDEEP (news management department) gerakan REFORMASI. Pembocoran ini dilakukan dengan harapan berita akan mendapat liputan yang luas.

Seperti yang telah dirancang, NSTP telah diperangkap. Sebaik saja laporan ini disiarkan ke pengetahuan umum, Prof Jomo telah menghantar saman ke Suruhanjaya Pilihan Raya. Tanpa pembocoran awal tentang Prof. Jomo tidak dapat mengundi, tidak mungkin berita saman dan penipuan SPR ini mendapat laporan antara bangsa.

Hingga hari ini berita Prof. Jomo tidak mengundi telah pudar. Kini laporan-laporan media eletronik antarabangsa dan agensi berita antarabangsa telah melaporkan penipuan SPR dan bagaimana 600,000 rakyat Malaysia telah ditipu hak mereka untuk mengundi. END

Laporan Newsdeep.

Last changed: November 18, 1999